Familiebedrijf Juwelier Geerling al 100 jaar in Bussum

Honderd jaar: zo lang kun je al bij Juwelier Geerling terecht voor sieraden, horloges en reparaties. In 1923 hielp Jos Geerling zijn eerste klanten vanuit een pand op de hoek van de Kerkstraat en Kapelstraat in Bussum. Inmiddels is de winkel verhuisd naar het Wilhelminaplantsoen en staat kleinzoon Joost Geerling aan het roer. Het familiebedrijf is in de tussentijd gegroeid van een klein reparatiebedrijfje voor klokken en sieraden tot een van de grote spelers en dé specialist in Bussum en omstreken. Zo kun je honderd jaar later nog altijd rekenen op de deskundige service en adviezen van Juwelier Geerling.

Hoe krijg je dat eigenlijk voor elkaar, honderd jaar? “Voor mij is het een soort routine, ik ben erin gegroeid, het ouderlijk bedrijf”, vertelt Joost. “Mijn grootvader is het bedrijf begonnen. Daarna heeft mijn vader het overgenomen en nu ben ik dus de derde generatie.”

Maar het familiebedrijf overnemen was niet vanzelfsprekend en zeker geen verplichting voor Joost. Na eerst wat andere dromen te hebben nagejaagd, kwam hij tot de conclusie dat zijn ouders een ontzettend mooi bedrijf hadden waar hij ook graag een rol in zou spelen. “Mijn vader zei: dat vind ik wel leuk, maar ga eerst maar eens een vak leren”, herinnert Joost zich lachend. En zo kwam hij terecht op de horlogemakersvakschool.

Foto zwart-wit juwelier geerling

Afwisselend en vertrouwd

Joost zit alweer zo’n 35 jaar in het vak, maar hij geniet nog altijd van zijn afwisselende werk, de gesprekken met klanten en de uitdaging om voor elke reparatieklus een oplossing te vinden. “Geen werkdag is hetzelfde, behalve de locatie natuurlijk. Elke dag maak je andere dingen mee.”

Familiewapen Juwelier Geerling

Joost hoeft het werk gelukkig niet allemaal alleen te doen. Hij runt de zaak samen met zijn vrouw Esther en een team van deskundige, enthousiaste collega’s, onder wie ook de zus van Joost en haar schoondochter. Een echt familiebedrijf dus en dat geeft een vertrouwd gevoel. “Beslissingen over nieuwe collecties bijvoorbeeld kan ik prima aan mijn collega’s overlaten”, vertelt Joost. Dat maakt het werk voor hem weer een stukje makkelijker, waardoor hij tijd heeft voor andere activiteiten en initiatieven.

Juwelier Geerling is naast een horloge- en sieradenspecialist ook een leerbedrijf voor jongeren die het vak willen leren. “Scholieren van de vakschool komen bij ons stage lopen om de fijne kneepjes te leren. Het is heel leuk om je kennis op die manier door te geven.”

De betrokkenheid stopt niet buiten de juwelierszaak. Joost doet ook heel veel in de lokale samenleving, bijvoorbeeld voor de winkeliersvereniging, lokale evenementen en verenigingen. Niet alleen door te sponsoren, maar ook als lid van een bestuur of aanvoerder van een sportteam. “Juwelier Geerling is een instituut, van grote waarde voor Gooise Meren en met name voor Bussum”, vat wethouder Nico Schimmel samen. Mede vanwege die lokale betrokkenheid, en het 100-jarig bestaan, mag Juwelier Geerling zich vanaf nu ook Hofleverancier noemen. Een bijzondere onderscheiding voor een bijzondere Bussumse onderneming én een gouden match met de GooischePas.

Collectie van Juwelier Geerling

Joost beschrijft Juwelier Geerling als een van oorsprong klassieke zaak met kwaliteitssieraden, wat goed past bij de klantenkring uit het Gooi. Maar de winkel heeft een breed assortiment met trendy en traditionele merken in verschillende stijlen en prijsklassen, waaronder een eigen collectie, The House of Geerling. Zo is er echt voor elk wat wils en Joost vindt het leuk om te zien dat jong en oud de winkel weet te vinden.

“We hebben een redelijk klassiek publiek, maar er komen ook heel veel jonge mensen, bijvoorbeeld mensen die vanuit Amsterdam naar het Gooi zijn verhuisd. Ze zijn op zoek naar die uitstraling en kwaliteit die ze uit de stad gewend zijn, en vinden dat ook bij ons.”

Joost Geerling

Wil jij een horloge of sieraad laten repareren of ben je op zoek naar iets nieuws, voor jezelf of als cadeau? Het team van Juwelier Geerling helpt je graag. Check hier de openingstijden en kom zelf een kijkje nemen in de winkel!

Leuk als je het artikel deelt via: